V obytných častiach nie sú na parkoviská peniaze, v centre je ich dosť

19.05.2012 Revúca

Revúca 19. mája (TASR) - V centre okresného mesta Revúca je parkovacích miest dostatok. Dve nákupné centrá blízko seba majú vybudované plochy, ktoré pomôžu aj vodičom, ktorí práve nenakupujú. Ako však pre TASR povedal náčelník mestskej polície Jozef Gašpar, problémy s parkovaním vznikajú skôr v obytných častiach. Ľudia sa snažia zaparkovať čo najbližšie pri svojich domoch a občas tak zablokujú cestu pre záchranárov.

Centrum okresného mesta prešlo predvlani rozsiahlou rekonštrukciou. Pri úpravách vznikli nové parkovacie miesta, no vodiči využívajú na odstavenie áut aj plochy pred nákupnými centrami. Na miestach, kde sú dostatočne široké chodníky, parkujú aj na ich okrajoch, stačí, ak zostane miesto široké 1,5 metra pre chodcov. Za parkovanie v Revúcej sa neplatí. Formou miestnej dane vyberajú poplatky len za celoročné státie od ľudí, ktorí nemajú vlastnú garáž. "Je pravda, že v obytných častiach už problémy s parkovaním máme. Podobne ako v iných mestách, ani tu sa v minulosti nepočítalo, že jedna rodina bude mať aj viac áut. Ľudia preto parkujú, kde sa len dá a občas skomplikujú prejazd pre záchranárov. Vtedy už musíme situáciu riešiť. V meste plánujeme budovanie ďalších parkovísk, no všetko bude záležať od financií. Dnešné parkoviská musia spĺňať prísne normy, spevnená plocha už jednoducho nestačí," vysvetlil Gašpar.

Občasné problémy s parkovaním v obytných častiach Revúcej majú aj iné dôvody, ako je nedostatok parkovacích miest. Pred vykrádačmi sa majitelia snažia chrániť svoje autá tak, že parkujú tam, kde sú ich vozidlá viditeľné priamo z okna domu. Pri rodinných domoch je to ale často aj o pohodlnosti vodičov. Hoci majú na dvoroch miesta na parkovanie dostatok, vozidlá nechávajú pri ceste často len z pohodlnosti. Pri prípadnom riešení problému policajtom vysvetľujú, že ide len o krátkodobé parkovanie a auto zostáva odstavené pri ceste v pohotovosti.
 

Vyberte región